Kawa ziarnista, dzięki której twój poranek stanie się lepszy

Kawa to najpopularniejszy napój na świecie, wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki ciepłej kawy podanej z mlekiem lub miodem. Na półkach sklepowych możemy znaleźć wiele rodzajów kawy mielonej lub ziarnistej, która dostarcza nam potrzebnej energii do rozpoczęcia dnia. Kawa ziarnista podobnie jak i mielona mieści w sobie róże prozdrowotne właściwości sprzyjające pracy naszego organizmu.

Czym się charakteryzuje kawa?

Kawa, zanim trafi na nasze stoły, musi przejść długą drogę. Ziarna kawy rosną na różnego rodzaju krzewach uprawianych na plantacjach oraz podzielonych na odmiany takie jak Arabika, Robusta czy Liberika. Owoce po osiągnięciu dojrzałości zbierane są przez plantatora, a następnie poddawane procesowi pulpowania, czyli oddzieleniu nasion od miąższu. Kolejnym etapem przygotowania ziaren kawy jest dokładne opłukanie ich oraz poddanie suszeniu na słońcu lub w specjalnie przygotowanych do tego suszarniach. Ostatnim etapem podróży kawy jest palarnia, gdzie nadaje się kawie ciemnobrązowy odcień oraz wydobywa intensywny smak.

Warto zaznaczyć, że jedna filiżanka tego napoju dostarcza od 70 do 140 mg kofeiny oraz niezbędne składniki o działaniu przeciwbólowym, antynowotworowym i pobudzającym. Kawa również pozytywnie oddziałuje na umysł oraz krążenie, podnosi poziom magnezu w organizmie i zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona lub cukrzycę.

W jaki sposób zaparzyć kawę ziarnistą?

Chcąc napić się kawy po turecku powinniśmy, nabyć odpowiednie narzędzia, aby napój zachował wszystkie składniki zdrowotne oraz smakowe. Kawa parzona po turecku to nie tradycyjna kawa zalewana wrzątkiem jest to napój, na którego powstanie składa się kilka ważnych elementów. Drobno zmielone ziarna kawy należy zmieszać z cukrem, a następnie wsypać do specjalnego naczynia zwanego tygielkiem, po czym zalać zimną wodą i delikatnie podgrzewać, tak aby nie doszło do wrzenia. Gdy napar zacznie się gotować, powinniśmy zdjąć naczynie z ognia i chwile odczekać, czynność należy powtórzyć trzy razy. Przed nalaniem kawy do filiżanki powinniśmy dodać do naczynia kilka kropel zimnej wody, co spowoduje, że fusy opadną na dno.